Makrotasoa vai ehkä jopa kunnallispolitiikkaa?

Normaali

En ole erityisen kiinnostunut paikallispolitiikasta. Jos minun pitäisi keksiä yksi kunnallispoliittinen aihe, jota haluaisin lobata eteenpäin, niin ehdottaisin, että omakotitaloalueilla pitäisi estää turhaa ja vaarallista autoliikennettä erityisesti niillä kaduilla, joilla jalankulkijat, pyöräilijät ja autot ovat erottelematta samoilla kaistoilla. Lähelläni on tällainen alue, jota itsekin joudun käyttämään. Ehdotukseni olisi, että autojen pitäisi jatkaa valtaväyliä kaupunkiin ja kaupungista poispäin, ilman että ne ja niiden omistajat kruisailisivat turhaan ja vaarallisesti alueiden läpi, joilla he eivät asu mutta joilla asuu useita lapsiperheitä ilmeisistä syistä. Koulut ja meri ovat lähellä. Tähän paratiisiin ei tarvita käärmeautoja, mutta koska liikenteessä on vapaa liikkumaoikeus, autot ovat tulleet kaikkialle. pihakatualueetRatkaisisin ongelman soveltamalla olemassaolevaa liikennelainsäädäntöä ja julistamalla alueen ns. pihakaduiksi. Se tarkoittaisi käytännössä sitä, että ulkopuoliset autot eivät saisi ajaa poikkikaturallia. (Kts. aiheeseen liittyvä havainnekuva ↑, joka ilmaisee, että heillä ei olisi enää asiaa keltaisille teille vaan pelkästään puna-violeteille pääväylille.) Alueella asuvat asukkaat sen sijaan voisivat ajaa autonsa hidasta vauhtia, 20 km/h, omille pihoilleen. Muu olisi lainvastaista ja sakotettavaa. Näin alueen asukkaille saataisiin maksimaalinen hyöty – turvallinen ympäristö – minimaalisella haitalla. Autojen omistajat eivät varsinaisesti kärsisi. Heidän pitäisi vain suunnitella ajoreittinsä ja pysyä sillä tunnollisemmin kuin aiemmin eikä harrastaa automiehille ominaista AD/HD:ta ilman lääkitystä.

Sitten….. aloin miettimään, miten tämä suhtautuu liberalismiini. Haluamalla näitä rajoituksia enkö ole pikemminkin patakonservatiivi. Miten pihakadut suhtautuvat liberalismiin?

  • Talousliberaali sanoisi, että ”huonosti: ne rajoittavat taloudellista toimeliaisuutta ja luovat turhia esteitä.”
  • Sosiaaliliberaali sanoisi, että ”hyvin: ne rajoittavat yhtä ryhmää vähän samalla kun ne pitävät huolta muidenkin oikeuksista. Sitä paitsi kyse ei ole taloudellisesta toimeliaisuudesta. Yleensä autot ajavat ralliaan lounastunneilla tai illalla, jolloin töistä on jo kotiuduttu.”
  • Yleisliberaali sanoisi, että ”huonosti: ne rajoittavat inhimillistä uteliaisuutta ja vapautta kulkea, minne nokka osoittaa.”

En halua kuitenkaan hirttäytyä kiinni sosiaaliliberalistiseen itsemääritelmään. Unohdetaan ”liber-”. Sitä käytetään mielivaltaisesti vasemmalla ja oikealla. On Libera, tuo Gustaf von Hertzenin gryndaama oikeistolaisten ajatuspaja, jota Lepomäki luotsaa. On Libero, tuo vuodesta 1987 ilmestynyt vasemmistonuorten jäsenlehti, jota Arhinmäki ei edes välttämättä enää lue. On Libero Up & Go, vauvainvaippa.

Liberalismi voitaisin määritellä muutoinkin. Liberalismi voisi olla sitä, että otetaan jo olemassaoleva lainsäädäntö ja tulkitaan sitä hyvässä hengessä niin, kuin se on kirjoitettu. Sitten kun se saadaan toimimaan paremmin, aletaan pikku hiljaa vähentämään lainsäädäntöä. Liberalismi voisi olla

  • administratiivista vapausoppia, vapautta (turhasta) hallinnoimisesta tai juridiikasta.
  • populismin vastakohta. Populistit luovat katseen menneeseen (= toteutuneeseen voittoon) ja vetoavat kansan alimpiin luokkiin ja vaistoihin. Liberalistit voisivat luoda katseen epävarmaan tulevaisuuteen ja vedota kansan ylempiin luokkiin ja vaistoihin.

Liberaalit tulevat määritellyksi muiden toimesta, mutta heillä on myös oikeus määritellä itse itsensä. Siinä mielessä liberaali on kuin post-punk-muusikko. Kaikki ymmärtävät sanan jollakin tavalla, yleensä konkreettisten esimerkkien ja ihmisten kautta, mutta sanassa on silti hyvin paljon tulkinnan varaa.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s