Mir i Vojna

Normaali

©  2014


Ukrainan kriisi on nostanut pintaan tunteita avuttomuudesta Äiti Venäjän edessä. Itse en ole ollut niinkään huolissani. Vladimir Putin vaikuttaisi kaikesta karuudestaan huolimatta olevan entinen KGB-mies, joka katsoo turvattomuuspoliittista tilannettaan hyvin neuvostoliittolaisten silmälasien kautta – eli sen maan silmälasien, jossa hän kasvoi. Hän haluaa ottaa Ukrainan, sillä tässä tapauksessa hän VOI; ei siksi, että hän haluaisi sen jälkeen ottaa jotain muuta. Hänen nuoruudessaan Ukraina OLI osa Neuvostoliittoa, tosin ei Venäjää. Hänellä on hyvin clintonmaiset motiivit, joissa Ukraina on hänen Monica Lewinskynsä. Venäjällä on muskelit häärätä omassa ”metsässään”, mutta sitä ei kiinnosta tulla tappelemaan metsän ulkopuolelle. Karhu pärjää metsässä, mutta pärjääkö karhu aavikolla, preerialla, savannilla tai tundralla? Venäjä ei siis… ole uhka.

Vai onko?

Laajemmin katsottuna maailmassa on neljä valtiota, jotka kykenevät vallakkaaseen voimankäyttöön vanhan maailman vanhan koulukunnan mallin mukaan. Ne ovat… Venäjä, USA, Kiina ja viimeisimpänä Intia. Näitä maita voisi periaatteessa laajentaa BRICS-maihin eli ottaa mukaan Brasilian ja Etelä-Afrikan tasavallan (tai Kanadan), mutta tähän ei ole aihetta.

foursq-superpowerNäihin maihin pätee kaksi sääntöä:
– Ne eivät pysty estämään toistensa vallankäyttöä ja ovat toisiinsa palautumattomia
– Ne pystyvät alistamaan aggressio- ja intressipiireihinsä kuuluvia, yleensä suoraan omiin kiinteisiin rajoihinsa yhteydessä olevia pienempiä maita rangaistuksetta ja interventioitta

Mitä tämä tarkoittaa?
Yksi asia, joka tästä seuraa, on se, että mailla, joiden rajanaapureina on yksi tai useampi näistä Daltonin veljekset -maista (Intia on Averell Dalton ja Venäjä Joe Dalton), on aina hieman huolta huomisesta, varsinkin jos niillä on epävakaa taloudellinen tai poliittinen tilanne tai itsenäisyyteen pyrkiviä ryhmittymiä. Suomi ei ole tässä mielessä uhka-asemassa. Ainakaan vielä. Siksi en ole huolissani.
Toinen asia, mikä tästä seuraa, on se, että YK on yksi suuri vitsi ja niin on myös sen turvallisuusneuvosto. YK:n yleiskokouksen tulisi estää yksittäiseen maahan kohdistuva ulkoinen tai sisäinen aggressio, mutta sitä se ei tee ja YK:n turvallisuusneuvoston tulisi kahlita isojen maiden aggressioita, mutta sitäkään ei siellä koskaan tehdä. YK on siunannut perustamisestaan lähtien joka ikisen sodan maapallolla, kun ei ole niitä estänytkään. YK on diplomaattien salaseura eikä humanitäärinen järjestö.

Asiat eivät ole kuitenkaan pelkästään huonosti. Asiat ovat edelleen suhteellisen hyvin turvallisuuspoliittisesti hyvin monessa maailman 206 suvereenista tai epäsuvereenista maasta. Turvallisen kerhoon pääsee olemalla
a) yksi neljästä
b) irti kaikista neljästä tai
c) sisäiset asiansa hoitava mallivaltio.

Mallivaltiolla ei tässä tapauksessa tarkoiteta sellaista, jonka voisi vielä New Yorkin muotiviikoille. Varsinkaan Pohjois-Koreaa.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.