Alkovi

Normaali

Viikko 38


Jonkin tutkimuksen mukaan ALKO on suomen työtyytyväisin työpaikka (kaupan alalla). Työpaikkaan ALKOssa ollaan siis eniten tyytyväisiä, jos jotain kaupitellaan, ja siinä se menee monen ei-monopolistisen firman ohi. Lisätietoa saa tästä.

Tämä tuntuu aluksi hieman kummalliselta.

AlkonmyyjäTyö ALKOssa rinnastuu mielessäni suurin piirtein kirjastonhoitajan työhön, lähinnä palkkauksen takia. Kummassakin työssä, jos kyse ei ole työharjoittelusta tai tukityöllistämisestä, saanee noin saman suuruista palkkaa. Kirjastoon ALKOa lähentää myös tavaran laatu. Pullojen juojat juovat niitä samaan tapaan kuin kirjojen lukijat lukevat kirjoja. Mukaan lähtee kerralla 1-5 nidettä, ronskemmmilla ehkä 6-10 ja mestariahmateilla 10-20, mutta tällöin on usein kyse perheistä, joissa on pieniä lapsia ja isä vielä kuvioissa mukana. Pullon juomiseen tai kirjan lukemiseen menee joiltakin vain yksi päivä ja yksi yö, mutta useimmat muut selviävät ostoksestaan/lainauksestaan viikossa tai kuukaudessa. Kirjastonhoitajat ja ALKOn ”hoitajat” ovat varmasti mielestään oman alansa tietoteoreettisia tietopankkeja ja yhteysnoodeja, mutta totuus lienee kuitenkin se, että suuri osa työajasta kuluu silkkaan seisovilta jaloilta tapahtuvaan hyllyttämiseen ja tiskin takana istumiseen. Sekä kirjastoissa että ALKOissa palautus on usein ulkoistettu, edellisessä liukuhihnalle ja jälkimmäisessä Citymarketin kanssa yhteiselle liukuhihnalle. Töissä kulutetut tuntimäärät voivat olla saman suuntaisia (6 h kerrallaan?), ja aukioloajoistakin löytyy yhtenevä kello 8:lta menemme kiinni –deadline.
Tässä olivat työn puolet, jotka eivät suurta osaa väestöstä vetäisi töihin kyseisiin paikkoihin. Mitkä ovat sitten syyt mennä ALKOon töihin? Mieleen tulee kolme syytä:

  1. ALKOon tullaan pääsääntöisesti hyväntuulisena. Useimmat eivät pysty ostamaan viiniä huonovointisina tai -tuulisina, vaan huono vointi tai tuuli tulee vasta jälkeenpäin. Aika moni tulee ALKOon jo valmiiksi hieman maistissa, eli siis hyväntuulisena. Yleensä ALKOssa ei tuputeta apua, vaan kukin saa kuntonsa mukaan yrittää hakeutua ylähyllylle tai… hieman alemmaksi.
  2. ALKOssa ei pyydetä alennuksia eikä pelata niillä eikä aleta tinkaamaan hinnoista. Jos ALKOssa on jokin tuote poistumassa, yleensä siitä ei saa minkäänlaista alennusta, vaan se päinvastoin myydään ylihintaisena, ja se on ylipäätään syy sille, miksi tuote on poistumassa. ALKOssa ei tunneta 2-3 euron viinejä toisin kuin viinien tuottajamaissa, missä pahin ”kura” myydään siihen hintaan. Jos näin olisi, sosiaalisista ongelmista kasvaisi kestämättömiä.
  3. ALKOlla on yleensä kanta-asiakkaita, jotka tulevat paikalle säännöllisesti kaupungista riippumatta. Yhdet tulevat aina perjantaisin, oli 13. päivä tai ei, siinä missä toiset käyttävät improvisoituja aikoja ja spiikkejä ilmaantuessaan paikalle. Kanta-asiakkuuden kuitenkin huomaa käyttäjistä, heidän kasvoistaan ja ilmeistään, kun he iloisesti tervehtivät henkilökuntaa uuden päivän tai viikon valjettua; joskus kalpeina, joskus punakkoina.

Paljon puhuttu mutta ei kaikkien tuntema ”yhteisöllisyys” lienee siis se tekijä, mikä pitää ALKOn työntekijät tyytyväisinä. Se on jotain enemmän kuin suuri palkka tai bonukset tai työssä eteneminen tai muhkeat luontaisedut. Jos purkisimme ALKOn monopolin suomalaisten juottamisessa tuiteriin (ravintoloissa ja baareissa ei siihen juuri enää pysty), tilalle tulisi todennäköisesti erilainen työyhteisöllisyys, joka alkaisi muistuttaa enemmän muita kilpaillun kaupan alan työpaikkoja. Jos kaupungista häviää kirjasto tai ALKO tai kirjasto ja ALKO, muuttoliike etelään varmastikin alkaa kasvamaan. Mitä etelämmäksi tullaan, sitä enemmän kirjastoja ja ALKOja.
Ja nyt, bottoms up. Pohjanmaan kautta. Den som inte helan tar, han ej heller halvan får.   

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s