Judgment Day part III

Normaali

Viikko 43


Tikkataulumallin jälkeen olin aloillani vähän aikaa, mutta aloin kuitenkin kehitellä toista sapluunaa väittelyn tuomaroimiseksi. Lähtökohta oli se, että tuomarointi on joka tapauksessa ”subjektiivista eikä objektiivista, vaikka sitä temperoikin kollektiivinen, kuten asiaa muotoilin edellisen bloggauksen lopussa. Olisiko olemassa jokin vähemmän visuaalinen keino kuin tikkataulu, joka toteutettuna edellyttäisi vähintäänkin tikkataulujen säännöllistä tulostamista väriprintterillä…. Mitä tehdä, jos väriprintteriä ei olisi mailla eikä halmeilla?

Apu tuli siitä, että tajusin väittelyssä olevan prep timen, jonka aikana siihen valmistaudutaan. Myös tuomari on sen ajan omillaan, monesti huoneessa, jossa väittely käydään. Tulin siihen tulokseen, että tuomari voisi yhtä hyvin laittaa ajatuksensa paperille samaan aikaan. Erotuksena tiimien työskentelylle olisi vain se, että hän laittaisi ajatuksiaan ylös koskien molempia joukkueita. Hän ts. yrittäisi itse määritellä, mitä debatissa pitäisi kaiken järjen mukaan sanoa, jotta siinä tulisi sanotuksi oleellinen. Tuomarin pitäisi keksiä yhtä monta argumenttia molemmille puolille. Jos hän keksisi yhdelle puolelle vain X argumenttia ja toiselle puolelle peräti Y argumenttia, hänen pitäisi leikata argumenttien määrä kvantitatiivisesti alempaan lukuun ja kvalitatiivisesti parempaan pukuun (= kuosiin).

Tämän jälkeen tuomari voisi päättää tykönään, mistä kukin puhuja saa lisäpisteitä. Lisäpisteitä voisi saada muiden puhujien huomioon ottamisesta, roolissa puhumisesta (whip, MP, jne.), minuuttien kellottamisesta täysimääräisinä sisään, kysymyksiin vastaamisesta tai esityksen selkeydestä. Kukaan ei jäisi ilman mitään pisteitä. Kaikki saisivat pisteitä ainakin jostakin, sillä muu ei olisi reilua. Mutta tämän jälkeen olisi edessä raaka peli: tuomari antaisi kullekin puhujalle pisteen, jos hänen esittämänsä argumentti olisi se sama, jonka tuomari olisi kirjannut ylös prep timen aikana.

Se, onko argumentti sama vai ei, on tietenkin osittain makuasia. Tuomari voi esittää asian omin sanoin ja puhuja toisin sanoin, mutta kyseessä voi silti olla sama käsite tai näkökulma. Tuomarin on siis käytettävää omaa harkintaansa, onko kyseessä sama asia vai ei, ja tässä on viisainta olla puuttumatta pidänkö-hänestä-vai-en-tyyppiseen likinäköiseen ja vinoon pallotteluun. Asia pitää ratkaista rationaalisesti. Täytyy muistaa, että kyseessä on vain yksi matsi, joka ei toistu aivan samanlaisena enää koskaan.

Myöhemmin, kun pisteet on jaettu puhujittain, pareittain  ja puolittain, selvyys ”voittajasta” alkaa olla faktuumi. Tuomarin on hyvä pantata tulosta vähän aikaa, sillä niin tehdään myös reality TV -pudotus-ohjelmissa.

Tämän menetelmän hyvyys on siinä, että jos joku valittaa tuomaroinnista, tuomarilla on kirjalliset perusteet omalle toiminnalleen, jotka hän voi perustella kysyjälle omasta lapustaan. Ei siis mutua. Samalla hänen ei tarvitse myöskään tinkiä omasta subjektiivisuudestaan. Eli mudusta. Tärkein syy, miksi tämä tuomarointi on parempi kuin muut, on kuitenkin se, että tuomarin ei tarvitse vahdata kymmentä eri asiaa yhtä aikaa. Hän voi keskittyä rennommin siihen, mistä puhujat puhuvat ja ennakoida sitä myös oman sepitteensä perusteella. Kaikki, jotka ovat olleet tuomareina, tietävät, että se kuluttaa helpommin loppuun tarkkaavuuden ja huomiokyvyn suhteen kuin itse väittelyssä toimiminen. Jos tuomarin täytyy esim. olla ajanottajana yhtä aikaa, tuomarointi kärsii aivan varmasti. Tämän takia ajanottajat on hyvä määrätä aina erikseen tai antaa puhujien itsensä ottaa aikaa itselleen vahvistettuna yhdellä tausta-ajanottajalla. Tuomarin kuuluu keskittyä ensisijaisesti substanssiin eikä muotoseikkoihin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s