Alaston puhe ja paraabeli

Normaali

Viikko 46


Tuomaroinnit on nyt tuomaroitu, ja on aika siirtyä eteenpäin. Mennään siis kronologisessa järjestyksessä taaksepäin ja otetaan tähtäimeen itse toiminta eli puheen pitäminen. Miten siinä voisi tulla paremmaksi ja mitä apuvälineitä saa käyttää, sikäli kuin on annettu kauhalla eikä pelkästään lusikalla?

Kaikki puheet ovat polaarisia: niissä hahmotellaan kaksi NAPAA ja puhutaan ihmisiä ympäri, ilman että hahmotettaisiin keskitilaa, päiväntasaajaa ja kääntöpiirejä tai harmaata aluetta mustan ja valkoisen navan välimaastossa. Tästä on haittaa mutta myös hyötyä. Polaarisen tilanteen voi pelkistää paraabeliksi tai parabolaksi eli kaareksi. Kaaren nouseva osa symboloi yhtä puolta ja kaaren laskeva osa toista puolta.

Voidaan myös ajatella, että tässä ollaan kyläläisiä laaksossa tai vuonossa: yhdeltä puolelta huudellaan herjoja ja räävitöntä kieltä toiselle puolelle,  jolla on muka jotenkin toisenlaiset elinolosuhteet, vaikka junantuomalle silmälle kummatkin elävät varsin samanlaista elämää. Väittely on siis laakson tai vuonon asukkaiden välinen ristiriita. Yhdet elävät yhdellä rinteellä ja toiset elävät toisella rinteellä, ja mielialat ja -piteet ovat sen mukaiset.

Väittelyä pitää tässä skeemassa tai teoretisoinnissa ajatella hallituksen tai proposition kannalta: se aloittaa jonkin uuden kuvion, jota oppositio vastustaa uutena kuviona tai se aloittaa uuden käänteen jossakin vanhassa kuviossa, jossa oppositio ajattelee status quon olevan niin hyvä kuin vallitseva tila olla voi. Toisin sanoen oheinen kuvio pitää kääntää niin päin, että paraabeli on
a) ylöspäin, jos aloitetaan jokin täysin uusi paradigma hallituksen taholta
b) alaspäin, jos aloitetaan jokin uusi käänne vanhassa paradigmassa hallituksen taholta.

Sen jälkeen kuviota aletaan täyttämään. Riippumatta siitä, onko oppositiossa vai propositiossa, kuvioon kirjoitetaan minuutti minuutilta oma kontribuutio, niin että puheen teho on suurimmillaan 4. minuutin kohdalla tai siinä on eniten sisältöä siinä kohdassa. Alussa ja lopussa voidaan himmailla hieman. Tilaa on naftisti, mutta tässä on se hienous, että koska aikaakin on vain yksi minuutti per yksi sektori, siihen tulee ladattua vain se kaikista oleellisin sisältö.

x²Olen kehittänyt tällaisen valmistelevan kuvan puheen muodostusta varten, sillä mielestäni mind map ei oikeastaan kelpaa puheen rungoksi. Sen tekeminen vie aikaa, mutta se ei anna mitään konkreettista apuvälinettä puheen pitämiseen. Siksi on parempi ladata omat paukut suoraan mind mapin sukulaissieluun eli oheistettuun kaarikaavioon. Jos kaaviosta haluaa saada enemmän irti, siihen voi vetää ylimääräisen viivan minuuttien alle kehän sisään ja kirjoittaa aukeaviin excel-ruutuihin otsake sille sisällölle, mitä alapuolella olevissa sektoreissa on. Nämä otsakkeet ovat erittäin hyviä aloituksia: ensimmäisen suojatun minuutin aikana ne voi luetella sopivassa järjestyksessä ikään kuin puheen ingressinä tai sisällysluettelona.

Se, miltä lopputulos voisi näyttää, selviää seuraavasta kuvasta. Siihen on ladattu yhden puheen yksi sisältö. 6. minuutti on jätetty tyhjäksi mahdollisia mutta yleensä kyllä tulevia kysymyksiä varten. Kysyminen ja vastaaminen vie helposti sen minuutin. Monesti enemmänkin.

x² - protests 061213 - pro Normaali puhuja pystyy näinkin lyhyestä materiaalista vetämään puheensa. Kyse on siitä, että improvisointi on aina sallittua ja että ylös kirjoitettu materiaali on ikään kuin ”tiivistettä”, johon vettä lisäämällä saa ”mehua”, jota sitten tarjoillaan kuulijoille suoraan kannusta.

Tyhjää kuvaa saa kopioida tai printata tarpeen mukaan. Sydämen kyllyydestä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s