Aina vain tenniskentällä II

Normaali

Viikko 50


Unelmien väittelyjoukkuessa jokainen tietäisi mitä tehdä. Koska väittely on ”urheilulaji”, olen ottanut oikeudekseni vertailla sitä silloin tällöin muihin, fyysisiin urheilulajeihin. Tässä tapauksessa otan vertailukohdakseni tenniksen. Tenniksessä minua kiinnostaa se, miten siinä käytetään 4:ää erilaista lyöntitapaa. Nämä rinnastuvat väittelyn 4 erilaiseen joukkuesuoritukseen: ALOITTAJAAN, VARAMIEHEEN, EDUSTAJAAN JA SUMMAAJAAN. En väitä, että näiden välillä olisi korrelaatio, mutta näkökulma voi osoittautua hedelmälliseksi.

Tenniksen lyöntitavat ovat syöttö, kämmenlyönti, rystylyönti ja lentolyönti (joka voi tapahtua rysty- tai kämmenpuolelta, mutta aina ilman pomppua).  Tietyllä tavalla nämä vastaavat väittelyjoukkueen tyyliä yhdestä jäsenestä toiseen.

Nelintennis

Aloittaja on luonnollisesti syöttäjä, syöttötyylin mestari. Hän lyö napakasti, tiukasti ja kovaa pallon vastapuolelle. Parhaimmillaan hänen lyöntinsä on niin murhaava(n kova), ETTÄ  sitä ei saada kiinni ja oikeastaan kaikki jää syötön kovuuteen kiinni. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä: Sitä, että ensimmäinen puhuja, pääministeri tai opposition puheenjohtaja, käsittelee ja kattaa kaikki argumentit ja dimensiot valitusta aiheesta jo ensimmäisessä puheenvuorossa. Hän ei jätä mitään muille jäljelle paitsi toisteltavaa ja omiensa toisin sanoin sanomista. Tämä on painajainen, mutta toisaalta myös hyvin kunnioitettavaa toimintaa omalla tavallaan.

Jatkaja on (parhaimmillaan) lentolyöjä. Hän jatkaa edeltäjänsä linjaa antamalla pallolle köniin ilman, että se pomppaa siinä välissä. Hän on jakanut aikaa edeltävän puhujan kanssa ja jakaa tämän kanssa samoja ajatuksia, kärsimättömyyden ja tyylin. Hän myös pyrkii nopeaan ratkaisuun, tyrmäykseen ja pisteiden keräämiseen salamataktiikkaa käyttämällä. Uhkana on se, että pallo menee linjojen yli kentän ulkopuolelle joko horisontaalisesti tai vertikaalisesti.

Edustaja on jo rystylyöjä. Hänen alaansa on ”vasta”. Hän lyö nurjalta puolelta ja käyttää suuren osan ajastaan kieltämiseen, kiistämiseen, torjumiseen, torppaamiseen, vastustamiseen ja väistämiseen. Hän lyö siinä vaiheessa, kun pallottelua on jatkunut jo jonkin aikaa ja vastustajakin on jo päässyt vauhtiin ja kenties niskan päälle. Rystylyöjä on työn sankari, tilanteen kääntäjä ja puurtaja. Tilanteessa, jossa toinen jo luovuttaisi, hän palauttaa jälleen kerran heiveröisesti tai kierteellä pallon vastapuolen kenttäpuoliskolle.

Summaaja on kämmenlyöjä. Vaikeat tilanteet on jo koettu, ja rallin viimeiset lyönnit lyödään lonkalta, suoraan ja nopeasti. Lyönnit hivottelevat kentän takarajaa, missaten vain pienellä marginaalilla uloimman viivan. Jos niistä tulee mahtava pomppu, vastapuolen on käytännössä fyysisesti mahdotonta enää palauttaa niitä. Väsymys verottaa pelaajia. Kestävyyttä on koeteltu. Monesti kierteitä ei enää pystytä tai jakseta luoda. Lopulta ralli päättyy.

Tämän kaltainen progressio on mahdollista vain silloin kun väittelyn osanottajat ymmärtävät, mitä roolit ovat yleensä ja mikä heidän roolinsa on tapauskohtaisesti. Pahimmillaan kukin puhuja on kuin ensimmäinen puhuja eli syöttäjä tai viimeinen puhuja eli kämmenlyöjä. Jos menee vielä huonommin, puhuja ei ole edes kämmenlyöjä tai syöttäjä vaan pelkästään pallopoika tai tyttö, joka mieluummin hakee palloja ja katsoo matsia kentän  laidalta kuin pelaa itse. Ymmärrystä lento- tai rystylyönnin saloihin ei aina pysty indoktrinoimaan/juurruttamaan vastaanottaviin päihin. Sen pitäisi olla sisäsyntyistä. Tuomalla tämä asia esiin, asiaan voidaan ehkä kuitenkin vaikuttaa. Tai sitten kysymys on iästä, jonka myötä ymmärrys tulee.

Olen pahoillani, jos tässä puheenvuorossa tulee liikaa esille yhden urheilulajin yksioikoinen toimintatapa. Lienee sanomattakin selvää, että en puhuisi tästä aiheesta, ellen olisi harrastanut joskus tennistä. Siitä on kuitenkin aikaa. Tennis on jäänyt taa. Katsojan ominaisuudessa tennis voi olla melko puuduttava laji (niska kääntyy vasemmalle, niska kääntyy oikealle, toista 56 kertaa), mutta pelaajan ja tuomarin ominaisuudessa se kehittää, palkitsee ja yllättää harrastaj(a)ansa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s