Päärynävartalo vai jokin toisenlainen torso?

Normaali

Viikko 51


Puhe on paperilla jotakin ja käytännössä jotakin muuta. Ensimmäisistä merkinnöistä voi kuitenkin jo nähdä, tuleeko tästä ponnistelujen kautta lasta vai ***kaa. Puheen voi suunnitella jo alun perin jonkinlaiseksi, ja viime kädessä se on sitä tai ei ole.

Debatti-THL-muodotOheisessa kuvassa on hahmotelma puheen painotuksista. Puhe on voi kuvan mukaan olla etupainotteinen, takapainotteinen, etu- ja takapainotteinen tai keskipainotteinen. Tämä tarkoittaa puheen sisällön painavuutta ajallisesti mitattuna. ”Painava” aines voi tulla alussa, lopussa, keskellä tai alussa ja lopussa. Mitä sitten on ”painava” aines? ”Painavan” aineksen voi määritellä subjektiivisesti tai objektiivisesti. Se on sitä, mitä puhuja itse pitää parhaimpana antinaan tai toisaalta sitä, mikä täyttää enemmänkin argumenttien kuin assertioiden (kts. aiempi jaottelu) mitat.

Puheen painavan aineksen ulostuloon vaikuttaa suhteellisen paljon esitetyt kysymykset. Jos kysyjät innostuvat kyselemään juuri sillä hetkellä, kun puhuja on esittämässä omaa parastaan, tuo paras venyy väistämättä myöhempään ajankohtaan. Jos kysymykset järkyttävät puhujaa perustuksia myöten, voi olla jopa mahdollista, että paras aines jää kokonaan esittämättä ajanpuutteen ja konseptien sekoittumisen takia. Kuulijat eivät tästä tiedä, vaan asia jää pimentoon. Näemme vain lopputulokset, emme niitä edeltänyttä prosessia. Tämä pätee urheiluun, kulttuuriin, politiikkaan ja moneen muuhun asiaan.

Itselläni ei ole mitään preferenssiä mainittujen painotusrakenteiden suhteen. Enemmän kuin preskriptiivisinä ohjeina puheen rakentamiselle annetussa roolissa pidän niitä deskriptiivisinä kuvauksina puheen realisaatiosta kontekstissaan ongelmineen ja onnistumisineen.

Kyse on pitkälti sen asian ratkaisemisesta, missä vaiheessa esitetty asia jää ihmisille parhaiten mieleen. Joskus ensin sanottu on tehokkainta, joskus viimeiseksi ja joskus kesken kaiken sanottu. Toisinaan tarvitaan 1 kertaus, jotta asia jäisi mieleen. Nämä vastaavat mainittuja puherakenteita. Voidaankin lähteä siitä, että teema tai asia ratkaisee. Reema eli uusi, kumouksellinen tai ratkaiseva aines pitää esittää silloin, kun kuulija haluaa sen kuulla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.