Joululahja: miten tehdä koteloituneita puheita

Normaali

Viikko 52


On mahdollista harrastaa väittelyä myös soolona. Yksin. Alone. Ensam. Solamente. Tällöin toisten ihmisten arvokas huomio, palaute ja vuorovaikutus jää saamatta, mutta toiminnassa on kuitenkin olemassa sen älyllinen puoli, sen älyllinen osamäärä. Tätä harjoittelua voi pitää sekundäärisenä, sillä se ei voita aitoa tilannetta, mutta sillä on oma harjoituksellinen arvonsa. Kun osaa perustella ajatuksensa itselleen, oppii perustelemaan niitä myös muille.

Olen tehnyt oheisen kuvan osoittamaan, miten tämä käy käytännössä.

debate-3-step-solitaire

Kuvassa on kaksi paperia ja kaksi noppaa. Kuvan informaatio suomeksi on suurin piirtein seuraava:

  1. Kirjoita paperiin yksi arkillinen ajatuksia jonkin todellisen mielipiteen pohjalta, joka sinulla on. Perustele, jaottele, johda ▬ älä aliarvioi kuulijaasi äläkä saarnaa, mesoa tai paasaa ikään kuin kuulijasi olisi samanmielinen hännystelijä.
  2. Arvo itsellesi toimijarooli erilaisilla tavoilla, joita voit kuvitella siihen käytettävän.
  3. Kun tiedät, kummalla puolella olet (propositio/oppositio), yritä keksiä se otsikko, jonka alaisuudessa tämä kyseinen puhe esitettäisiin sille varatussa roolissa. Jos olet keulilla, puhut yleisemmin ja mahtipontisemmin; jos olet perää pitämässä, puhut varautuneemmin ja synteettisemmin. Voisi olla viisainta jättää ryhmänjohtajan eli whipin puheenvuorot kokonaan pois roolituksesta, mutta tämä ei ole ehdoton kanta.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Voit tehdä puheita itsellesi, mutta et voi koskaan tietää, miten ne toimisivat aidossa tilanteessa. Et voi tietää, mitä tapahtuu ennen sinua ja miten se jokin vaikuttaisi sinun esiintymiseesi. Siinä mielessä tämä ei ole vedenpitävää toimintaa. Opit kuitenkin paljon

  • ajankäytöstä
  • argumentaatiosta ja
  • aihioiden luomisesta.

Opit myös paljon aloitteiden luomisesta, joka yleensä lankeaa seuran puheenjohtajalle. Kuten tunnettua, niitä voi taikoa hatusta tuosta vaan, mutta niiden täytyy myös täyttää tietyt kriteerit. Siksipä tämä onkin hyvää aivojumppaa ja medialukutaidon ja pelisilmän yhteiskoordinaatiota.


Miten tämä blogi jatkuu tulevaisuudessa on se, että jatkossa tulee yksi puhe per viikko virtuaaliharjoitteluna. Esittelen yhden puheen tietyn aloitteen jatkeena tietyssä roolissa ja sen jälkeen analysoin tai kommentoin sitä ja annan sille minuutteja tai tähtiä. Myös muiden kommentit ovat tervetulleita. Kieli vaihtuu englanniksi ja suomeksi aiemmin vallalla olleen pelkän suomen kielen sijasta. Mutta tämä oli odotettavaa ja vain ajan kysymys.

Vuonna 2015 tulette kuulemaan monta puhetta aiheista, jotka kiinnostavat teitä, vaikkette ole niistä koskaan kuulleetkaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s