Debatointi on johtajakoulu(kin, muun muassa)

Normaali

Viikko 6


 

Tämä postaus on kirjoitettu jatkeeksi sille, jossa pohdittiin, miksi debattiyhteisössä ”ei ole kivaa” tai jäsenet eivät tule toimeen keskenään (kts. Arkisto 16. toukokuuta, 2014.) Tarkoitus on tuoda päivitetty katsaus tai kokonaan eri näkökulma samaan asiaan. Usein näkemys jostakin asiasta syvenee tai vaihtuu ajan kuluessa. Tämä on kaikille tuttu ilmiö.

Ja päivitetty näkemys on seuraava.

Esitän radikaalin lähtökohdan tai premissin: debattiyhteisö on kaapissa oleva johtajakoulu, jossa valmistaudutaan esittämään samantyyppisiä puheita, joita uskonnolliset, poliittiset ja talouselämän johtajat esittävät kateedereilta, jalustoilta ja esiintymislavoilta. Miksi muuten debatoitaisiin? Puheiden esittäminen ei nimittäin ole arkipäivää useimmille ihmisille. Jotkut joutuvat puhumaan useammin kuin muut, mutta yhtäältä omaan privaatti- ja sukuelämään liittyvissä hautajaisissa, häissä ja kastajaisissakin on helppo luistaa puhujan nakista. Ammattielämässä toisaalta poikkeuksia ovat papit, luokanopettajat, aineenopettajat, konsultit ja johtajat, jotka joutuvat kaikki puhumaan paljon. Kovien ammattien lääkärit, juristit, insinöörit ja ekonomit joutuvat puhumaan keskimääräisen paljon, mutta he puhuvat antinsa asiantuntijoina eivätkä siksi, että heidän luonteensa olisi siihen erityisen altis tai otollinen.

Johtaja(luontee)n psykologia on sellainen, että se/hän
a) ei piittaa pienten arkipäivän päätösten oikeellisuudesta tai vääryydestä,
b) delegoi mielellään asioita ihmisille ja olettaa asioiden tulevan hoidetuksi joko keskiverrosti tai hyvin tai erinomaisesti ja
c) puhkeaa yleensä karkeaan tai kaunopuheiseen mutta silti spontaaniin kritiikkiin, jos delegoitu asia on hoidettu sen sijaan huonosti.
Näiden ominaisuuksien vastapainoksi johtajaluonteilla on myös useimpien kannalta myönteisiä ominaisuuksia kuten
d) mielikuvitus
e) kyky eksplikoida jotakin sellaista, mikä on mielissä ja ilmassa mutta mitä ei sanottaisi ääneen ilman johtajaa
f) taipumus suhtautua ihmisiin myönteisesti ainakin aluksi ja tulla toimeen keskenään hyvin erilaisten ihmisten kanssa.

leaderofthepack

Tangentti, mikä tähän liittyy on ilmeinen: jos hyvä puhuminen (tarkoittaa niin visioivaa, spekuloivaa, eksplikoivaa kuin moralisoivaakin puhetta) on opettaja- ja johtajaluonteelle luontaisesti ominainen ominaisuus, osasta väittelyseuran tai debattisosieteetin osanottajista ei ole puhumaan ihmisten edessä. He eivät yksinkertaisesti ole johtajaluonteita, eikä heistä voi useinkaan tulla sellaisia, sillä seuraajaluonteille on tyypillisempää kuunnella, arvioida, ottaa vaikutteita ja äänestää. Tietyssä mielessä he haaskaavat aikaansa väittelyseurassa. Tämä koskee lähinnä johtajuuden heidän luonteeseensa palautumattomuutta eikä henkistä kehitystä yleensä.

Heijastusvaikutus ulottuu myös maailman hierarkkisiin suhteisiin: jos opettajia ja johtajia on vaikkapa 18 % väestöstä, se tekee lopuista 82 %:sta väistämättä seuraajia, erakkoja, itsenäisiä agentteja tai stoalaisia kyynikoita. Ts. passiivinen voi olla monella tavalla, mutta aktiivinen vain yhdellä tavalla.

Siten syy, miksi väitellessä puhkeaa riitoja ja ilmenee kitkaa, lienee se, että johtajatyypeillä iskee kipinää sekä toisten johtajatyyppien kanssa että seuraajatyyppien kanssa. Edellisten kanssa on ongelmana egojen taistelu ja jälkimmäisten kanssa perinpohjainen erilaisuus, mitä tulee ajattelutapoihin.

Väittelyseuroista saisi helpoiten niin harmonisia, kuin niistä voi tulla hyväksymällä niihin johtaja- ja seuraajaluonteita tietyssä suhteessa, joka suosisi jonkin verran lievästi edellisiä. Tämä edellyttäisi kuitenkin seuran hyväntekijäksi erityistä Chief Psychological Officeria, joka vastaisi rekrytoinnista monimutkaisen monivalintatehtävän avulla, eikä tähän hätään sellaista varmaankaan löytyisi.

Kuka tahansa ei osaa soittaa kitaraa makuuhuoneessaan, niin että muut jaksaisivat kuunnella, eikä kuka tahansa osaa myöskään puhua katseiden ristitulessa niin, että muut jaksaisivat oikeasti kuunnella. Ellei kyse ole sitten ASMR:stä (Autonomous Sensory Meridian Response), minkä varauksena hyväksyn.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s