Studio S(y)yria

Normaali

Viikko 41


 

Pistin edellisviikolla viestin debattiohjelmaan, joka tulee kanavalta 5 torstaina kello viittä vaille 8. Keskustelemassa olivat rauhannainen Laura, älymystön presidenttiehdokas Pekka, russologi Hanna ja hyväntekeväisyysjärjestön Andreas. Aiheena oli Syyrian jatkuva ahdinko ja se, kuinka mahdotonta kansakuntaa on auttaa, kun sen laillinen hallitsija ei tunnu haluavan muuta kuin että kokonaiset kaupungit leviävät käsiin kameroiden kuvatessa. Ehkä tästä syystä tämäkään keskustelu ei oikeastaan ollut väittely sanan normaalissa merkityksessä. Oikeassa väittelyssä oltaisiin voitu jopa taittaa peistä al-Assadin hyvyydestä toimissaan (niin että häntä oltaisiin puolustettu ’paholaisen asianajajan’ ominaisuudessa) tai ainakin niiden keinojen hyvyydestä tai huonoudesta, joilla lopettaa konflikti. Illan väittelyssä kaikki tuntuivat olevan Assadin suhteen samalla skandinaavisella, pyörittelen-silmiäni-puolella, ja keinoistakaan ei oltu niinkään erimielisiä kuin enemmänkin neuvottomia, jolloin luonnollista debattia ei synny. Siinä, missä on asioita, joista ”kaikilla on mielipide” (kuten esimerkiksi Yhdysvaltain presidentin persoona), tuntuu Syyrian kriisi olevan yksi niistä asioista, joista ”kenelläkään ei ole mielipidettä”. Enkä ihmettele sitä. Monet tietävät Syyriasta vain sen, että Damaskos on sen pääkaupunki ja että se on osa Lähi-idän epävakaita, häilyväisiä valtioita, nk. Lähi-idän ruutitynnyriä.

Tiedän kuitenkin, että mahdottomatkin debatit ovat mahdollisia, jos joillakuilla osallistujista on vain oma etu tai perheen intressi pelissä tai panoksena, joten Syyriastakin saisi keskustelun aikaiseksi, jos näin olisi. Maaparka on niin lähellä mutta niin Syyriässä (äännä [syrjässä]).

Laittamassani viestissä oli se idea, että meidän kotimainen demokratiamme on niin kovin kohteliasta, oikeusvaltiovetoista sekä synnintuntoista verrattuna Lähi-idän pappisvetoiseen politikointiin tai demoniseen diktatuuriin. Alussa nostin esiin Mona Sahlinin, naapurimaa Ruotsin demaripoliitikon, joka joutui eroamaan ostettuaan veronmaksajien rahoilla itselleen sveitsiläisen suklaapatukan (ja vähän muutakin, yhteensä muutaman tonnin arvosta). Sitten kontrastoin sen al-Assadin meininkiin. Kun mietin, mitä laitan, otin lopulta retorisen deviisini itsellenikin yllätysnimeltä, Ted Cruzilta, joka oli republikaanien ehdokas vielä vuosi sitten USA:n presidenttikisassa. Hän sanoi jossakin vaiheessa suurin piirtein näin, ”en tiedä voiko hiekka hehkua pimeässä, mutta senpä saamme nähdä sitten, kun mattopommitamme niitä alueita, joilla ISIL lymyilee.” Cruzin lausuma on tietenkin arveluttava — epämoraalinen, nationalistinen ja omahyväinen — mutta sen TÄYTYY olla retorisesti tehokas, jos kuitenkin valitsin sen aikapaineessa virkkeeni ponnekaasuksi. Moraalisesti ihminen voi olla mitä tahansa, vaan se ei estä häntä olemasta retorisesti jotakin todella huonon ja todella hyvän väliltä. Ainoa epävarmuuteni liittyy Syyrian teokratian ”syntisyyteen”. Koko konfliktilla ei välttämättä ole mitään tekemistä islamistisen papiston kanssa, vaan se on vain tyyppiesimerkki diktatuurin (= yhden ihmisen, klaanin tai puolueen) sortavista toimenpiteistä siviilejä kohtaan, jonka pontimena on pelkästään raha ja valta eikä mikään ideologia.

Tällaisen tviitin laitoin >>>

kontribuutio-6-10-16

Jos arvioin näin jälkikäteen, minne olisin sijoittunut puoleni suhteen debatissa, sikäli kuin siinä oli puolia, olisin luultavasti istahtanut riikinruotsia ei-natiivina viäntäneen Hannan viereen, jos vetäjä Markus olisi näyttänyt vihreää valoa, sillä hänen sanomisensa olivat jälkikäteen arvioituna niitä, joista sain etäisesti edes vähän otetta. Siinä missä hän puhui tilanteen ulkopoliittisista taustoista vähän varovaisesti (~ gingerly), olisin jatkanut samoja ajatuksia edemmäksi ja ehkä vähän spekuloinutkin asioiden todellisia laitoja.


 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.